neděle 4. ledna 2009

Steve McConell: Odhadování softwarových projektů

Podtitul: Jak správně určit rozpočet, termíny, zdroje

Tato kniha je brožovaná obsahuje cca 300 stránek za doporučenou cenu 500 Kč. Knihu jsem četl v českém překladu od Jiřího Fadrného, kterému nic nevytýkám.

Kniha se zabývá jednoduchým odhadováním softwarových projektů od shora i od spoda, snaží se vysvětlit základní matematické principy, rozdíl mezi odhadem a intuitivním hádáním co odhad je, jak zlepšit odhad v rámci skupiny a jak se vyvarovat systematických chyb.

Všechny použité principy postupy vysvětluje a ilustruje. Nejlepší na knize je, že není třeba hlubších znalostí matematiky, než procenta, odmocnina, násobení, mocnění, trojčlenka a nepřímá úměra.
Sice bych ocenil i pokročilejší metody (už jen pro krásu matematiky), ale kniha přesvědčivě argumentuje, proč to stačí. (kvůli počtu proměnných, které je třeba stanovit a chyby při jejich stanovení, stejně tak i vzhledem k neurčitostí v podkladech pro odhadování a změn ve vývoji projektu oproti předchozím projektům.

Při předpokladech znalosti základů statistiky, by se některé kapitoly knihy dali podstatněji redukovat a věřím, že by se kniha i o třetinu zmenšila. Přesto jsem rád, že se autor zaměřil i na nováčky.

Na knize se mi líbí, že použité metody vztahuje vzhledem k jejich použitelnosti ve vývojovém cyklu projektu.

V předmluvě knihy stojí, že pomocí metod v ní obsažených, lze získat jistotu odhahu na přibližně 25% a to už stojí si za to přečíst.

Známka 9/10

Bohužel jak se v knize dozvíte, tak věrohodný odhad nelze udělat bez vstupních dat z předchozích projektů nebo minimálně z části projektu, počet mých softwarových pokusů není největší a stejně tak i potřeba stanovování přesných termínů. Proto jsem se zatím neodhodlal přesně měřit čas strávený na jednotlivých částech, počty částí a projekty poctivě dokumentovat. Věřím však, že při větší motivaci se knuhu rozhodně vyplatí přečíst. A znalosti z knihy by měli patřit mezi nástroje pokročilého vývojáře. Skoro bych knihu zařadil do povinné četby.

Žádné komentáře:

Okomentovat