úterý 6. ledna 2009

Efektivní převední textu do HTML

Mnohdy je potřeba převést existující text z Microsoft Wordu, OpenOffice nebo jen neformátovaný text do HTML (např. i pro tento blog). K tomu nám může pomoci wiki.

Syntaxe HTML je jednoduchá obsahuje hodně sémantických značek a však na přímé psaní textu je trošku rozvleklá. Přenechme ji proto strojům a pišme pomocí přehlednějších značek.

Stejně tak pokud převádíte bohatě formátovaný text třeba z Microsoft Wordu nebo OpenOffice do HTML, tak narazíte na to, že tyto programy vytváří HTML zanesené co nejvíce tagy tak, aby byla zachováno stylování textu. Takto vytvořený HTML soubor je nepřehledný k editaci i stylování pomocí CSS a také několikrát větší než je nutné.

I pokud píšete příspěvek do blogu, může být výhodnější použít váš oblíbený editor textu a vytvořit prostý text, který teprve později převést do HTML.

Problém jak stylovat text, jiným způsobem než HTML již je několikrát řešen. Příkladem mohou být značky použitelné ve fóru phpBB . Jiným řešením jsou značkovací jazyky wiki. Pomocí jednoho z nich lze například editovat příspěvky na wikipedii . Jedním z takových to jazyků je i Textile, pomocí kterého vytvářím tento příspěvek.

Pomocí tohoto jazyka snadno zformátujete stránku a vytvoříte validní HTML, které vloíte do svého blogu nebo do stránky kterou vytváříte. Vytvořené HTML není problém ostylovat pomocí kaskádových stylů.

Pozn: Pokud chcete umožnit vkládání podobně formátovaných příspěvků uživatelům na svém webu, existují knihovny, které vám to umožní např. RedCloth.

Žádné komentáře:

Okomentovat