sobota 3. ledna 2009

Jack Goldsmith, Tim Wu: Kdo řídí Internet

Kniha vyšla v roce 2008 a po jejím neúspěšném shánění po knihovnách jsem se odhodlal si ji koupit, jako dárek pod stromeček.

Cena 300 Kč za cca 220 stránek mi přijde trochu nadsazená, ale kniha má tvrdé desky a je pěkně zpracovaná s pěknou sazbou, která se dobře čte. Knihu zdařile přeložil Jiří T. Pelech. (i když anglický originál jsem v ruce neměl, soudím tak tedy proto, že se v knize nevyskytují zřejmé technické nesmysly a neobvyklá spojení)

Kniha se zaměřuje na zmapování původní vize o svobodné společnosti na internetu a důvodů konce této vize. Probírá spoustu historických konfliktů a precedentů v přístupu k Internetu. V části, kde Jon Postel převezme DNS, nechybí vůbec vylíčení dramatičnosti tohoto okamžiku.

Dále kniha na jednotlivých příkladech ukazuje, jak státy regulují společnosti a jednotlivce za svými hranicemi. Že moc státu Internetem nebyla omezena, ale že stát se vzdal určitého prosazování moci na Internetu za účelem podpory ekonomiky a jeho prosazení. Kontrola internetu probíhá, ale není líčena jako zlý úmysl velkého bratra, ale jako předpoklad rozumného fungování výměny zboží a služeb.

Mimo konkrétních případů jak státní moc reguluje internet se kniha zabývá i regulací internetu ve státech, kde svoboda projevu má menší prioritu. Také rozebírá reakci západních firem na požadavky Čínských úřadů.

Autoři knihy se snaží poskytnout čistý pohled na vše toto hemžení kolem Internetu a knihu ukončují optimisticky.

Knihu můžu vřele doporučit k přečtení. Není v ní mnoho technických informací a v podstatě jde o humanitní četbu pro zimní večery.

Známka 9/10

Žádné komentáře:

Okomentovat