středa 4. března 2009

Helmut Herold: Awk&Sed

Podtitul: Příručka pro dávkové zpracování textu

Tato kniha z nakladatelství Addison-Wesley (překlad Computer Press) popisuje dva úlohově orientované jazyky z prostředí UNIX. Na cca 170 stranách je rozepsán programovací jazyk awk a na 64 stranách proudový editor sed. Kniha je brožovaná a obsahuje tak na půl vysvětlující text a na půl příklady. Po učebnicovém vysvětlení základní syntaxe se autor dostává i ke komplikovanějším příkladům. Např. realizaci relačního operátoru JOIN, řešení problému umístění 8mi dam na šachovnici nebo výpisu síťových plánů. V některých příkladech se pak začínají projevovat omezení programovacího jazyka. V knize jsem nenašel využití na zpracování češtiny a jak se sed a awk vyrovná s českým textem. (dle mých pokusů ne moc dobře)

Kniha je přeložena z německé verze, neboť na pár místech překladatel zapomněl názvy přeložit (ausdruck, freiplat). Co je více zarážející je množství překlepů, možná by se měl někdo v nakladatelství naučit používat kontrolu pravopisu (přeci jen to není až tak moderní funkce). V knize jsem nenarazil na logické nesmysly a text knihy je dobře čitelný. Překládat zdrojový kód do češtiny mě zavání nevkusem (v němčině by to však nebylo lepší - řídící konstrukce jsou v angličtině, klíčová slova v angličtině, proč by tedy funkce, komentáře a názvy proměnných měli být v češtině?). V některých příkladech je rozhozené odsazení a zvýraznění klíčových slov ve zdrojovém kódu bych už dnes považoval za standard (avšak tady chybí).

Přesto knihu mohu doporučit, protože poskytuje zajímavý náhled do dvou základních UNIXových nástrojů. A pro ty co nepracují s UNIXem poskytuje ukázku dvou řešení specifických problémů práce s textem. Hlavně bych chtěl vyzdvihnout pěkně zvolené příklady, které jsou občas propojeny zdrojovým kódem BASHe. Domnívám se, že právě pěkně zvolené příklady z praxe jsou na této knize nejpěknější.

Hodnocení 7/10

2 komentáře:

  1. Docela me dostal ten preklad na str. 14 (branky, branek, branku).

    Coz je ovsem horsi na str. 1é se odkazuji na pouzite soubory, ale adresa chybi.

    Po pracnem hledani jsem se dostal az k adrese: http://www.addison-wesley.de/service/herold/ problem je v tom, ze polovina odkazu je nefunkcni.

    Nevite nekdo kde by se ty zdrojove soubory dali najit?

    OdpovědětVymazat
  2. Vidíte, těch branek jsem si ani nevšiml asi se jedná o nějakou národní verzi jazyka awk se skloňováním :).

    Příklady jsem našel po 5ti minutách googlování na německém webu autora http://www2.efi.fh-nuernberg.de/~herold/self/public.htm

    http://www2.efi.fh-nuernberg.de/~herold/Download/Buecher/Awk_und_Sed/proftool.tgz

    OdpovědětVymazat